Lamsbout op de BBQ
Ingrediënten:
- Lamsbout (+/- 1 kilo)
- 1 teen knoflook
- 40 ml olijfolie
- 20 ml balsamico azijn
- 4 takjes rozemarijn
- 1 eetlepel verse tijm
- 5 blaadjes munt
- rasp van een halve sinaasappel
- 2 eetlepels sap van een sinaasappel
- zout en peper
Dit heb je ook nog nodig:
Aan de slag:
Snijd de blaadjes rozemarijn fijn, haal de blaadjes van de takjes tijm en hak de munt fijn. Rasp vervolgens de teen knoflook fijn en meng met de kruiden, olijfolie en balsamico azijn. Voeg als laatste het rasp van een halve sinaasappel toe en ongeveer twee eetlepels sinaasappelsap. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar.
Spoel de lamsbout af onder koud water. Dep deze hierna droog. Verwijder het overtollig vet van de lamsbout. Bind als de lamsbout uit elkaar valt bij elkaar met slagerstouw zodat deze overal even dik is. Bestrooi de lamsbout met zout en peper en laat op deze manier 10 minuten liggen. Doe de lamsbout in een schaal (of grote diepvrieszak) en voeg de marinade toe. Laat de lamsbout minimaal 2 uur marineren.
Maak de BBQ gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Haal de lamsbout uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Schroei nu de lamsbout rondom mooi bruin aan. Haal de lamsbout van het rooster en bouw de BBQ om voor indirecte warmte. De temperatuur moet uitkomen op ongeveer 110-120°C. Gaar nu de lamsbout naar een kerntemperatuur van 55°C. Dit duurt ongeveer 2 uur. Haal de lamsbout van de BBQ en laat deze onder aluminiumfolie nog 10 minuten rusten. Zo gaart de lamsbout rustig door naar 58°C.
Eetsmakelijk!